Sari la conținut

Untitled

Descriere ‘Tehnica in psihanaliza copilului’ de ‘Cleopatre Athanassiou – Popesco’

Lucrarea este destinată tuturor analiștilor, fie de copii, fie de adulți. Analistul de adulți are de câștigat din examinarea mai atentă a ceea ce permite comunicarea cu copilul. Analistul de copii va găsi în această carte material pentru a analiza propria lui practică. Primii beneficiari ai acestei cărți sunt însă analiștii debutanți în practica lor cu copiii. Ei sunt cei cărora autoarea se adresează în primul rând, ca urmare a experienței sale de analist de copii, precum și a experienței sale de supervizor pentru analiștii de copii.
Teoria psihanalitică, de la Freud încoace, a făcut obiectul unui număr extrem de mare de publicații; activitatea clinică, la fel, deși într-o mai mică măsură. Dar tehnica este rar abordată. Ne temem, oare, să punem în discuție calea pe care am urmat pentru a ajunge la un rezultat sau altul? De parcă discuțiile tehnice ar putea scoate la iveală nu atât regulile la care ne-am gândit, cât mai degrabă funcționarea noastră în timpul aplicării acestor reguli. De ce, într-un anumit punct al tratamentului, am considerat potrivit să interpretăm transferul, narcisismul copilului… etc.? De ce am tot amânat să ne întâlnim cu părinții? De ce am suportat o situație sau alta, în care copilul ne-a pus fără a putea reacționa la ea? De ce să lăsăm copilul să manipuleze cadrul nostru (cel intern, dar și cel extern)? Numeroase alte întrebări se ridică pentru analist, fie că are, sau nu, o experiență îndelungată în practica psihanalitică.

Recenzie ‘Tehnica in psihanaliza copilului’ de ‘Cleopatre Athanassiou – Popesco’

„Tehnica în Psihanaliza Copilului” de Cleopatra Athanassiou-Popesco este o carte esențială pentru orice profesionist care lucrează cu copii, fie că este vorba despre psihoterapeuți, psihologi sau educatori. Autoarea reușește să exploreze complexitatea psihicului copilului într-un mod clar și accesibil, oferind o prezentare detaliată a tehnicilor utilizate în psihanaliza copiilor.

Cartea este structurată logic, acoperind diverse aspecte ale analizei copilului, de la interpretarea viselor și jocului până la relația cu părinții. Athanassiou-Popesco își bazează argumentele pe exemple concrete din practica clinică, ceea ce face citirea nu doar informativă, ci și captivantă.

Un punct forte al cărții este accentul pus pe importanța colaborării dintre psihanalist și copil. Autoarea subliniază necesitatea unor tehnici adaptate la vârsta și maturitatea fiecărui copil, precum și importanța unei relații bazate pe încredere și respect.

„Tehnica în Psihanaliza Copilului” este o carte utilă și relevantă pentru orice profesional care dorește să aprofundeze cunoștințele sale despre psihanaliza copiilor. Recomand-o cu căldură tuturor celor interesați de această temă importantă.